doctorcoropceanu@gmail.com
DOAR ADRESAREA IMEDIATĂ LA MEDIC POATE SALVA VIAŢA

Deși trăim într-o capitală europeană, alături de mașini luxoase, unele chiar de sute de mii de euro, străzile capitalei rămân a fi pline de câini vagabonzi. Zecile de plângeri în adresa instituțiilor competente nu dau rezultate, în timp ce numărul maidanezilor este în continuă creștere și acest lucru devine o sperietoare pentru părinți că haitele de câini le-ar putera ataca copiii, și chiar pe ei înșiși. Marele pericol însă, constă în faptul că anume animalele fără stăpân și nevaccinate sunt predispuse de a fi purtătoare de Rabie – boală infecțioasă, care fără o intervenție rapidă a medicului poate fi fatală.

CE REPREZINTĂ RABIA?

Rabia sau turbarea este o boală infecțioasă virală provocată de virusul din familia Rhabdoviridae, virus neurotrop, ce se fixează în celulele cerebrale dezvoltând o meningoencefalită sau encefalomielită ireversibilă ce poate duce la deces în 5-20 de zile.

Este un virus care se găsește în saliva animalelor infectate.

CARE SUNT PRIMELE SIMPTOME ALE RABIEI?

Primele simptome pot apărea într-un interval de timp: între câteva zile şi aproape un an, însă în majoritatea cazurilor simptomele se dezvoltă în 4-6 săptămâni de la momentul infecţiei. Apariţia simptomatologiei marchează un stadiu evolutiv al bolii, care de cele mai multe ori este fatal.

Virusul atacă şi lezează sistemul nervos central, care include atât encefalul (creierul) cât şi măduva spinării. Pentru a preveni rabia, persoanele infectate trebuie tratate înainte de apariţia vreunui simptom.

Rabia

Mușcăturile care afectează fața, capul, gâtul sau mâinile sunt considerate cu risc crescut (fiind porţiuni bogat vascularizate şi inervate). Din punctul de inoculare, virusul rabiei migrează spre creier prin nervii periferici.

E un virus neurotrop, se replică exclusiv în neuronii din sistemul nervos central, în formaţiunile nodulare nervoase asociate sistemului nervos simpatic şi parasimpatic. Deci, are loc propagarea centripetă, virusul se deplasează pe traiectul nervos spre sistemul nervos central: creier sau măduva spinării. Odată ce infecția a atins sistemul nervos central și simptomele încep să apară, boala este netratabilă și fatală.

Printre simptome se pot enumera febra și furnicături, durere şi amorţeală, spasme musculare la nivelul muşchilor feţei, gâtului sau diafragmului, agitație psihomotorie, durere abdominală, frică de apă (hidrofobie), aer (aerofobia) sau zgomot (acusticofobia), paralizia părților corpului, halucinaţii, delir, convulsii, stare de confuzie și pierderea cunoștinței, până la apariţia comei.

CUM SE TRANSMITE RABIA?

Rabia se transmite oamenilor de la animale. Majoritatea cazurilor de rabie la oameni sunt rezultatul mușcăturilor de câini, pisici, liliecii, vulpi, ratoni, sconşi, şacali, jderi, capre, cai, oi, etc.

Rabia

Transmiterea are loc de obicei prin zgârâerea sau mușcătura de către un animal. Saliva animalului infectat poate transmite rabia dacă aceasta vine în contact cu membranele mucoase către om. Variantele de virus transmise de câine către om sunt în general considerate mai virulente decât cele transmise de vulpi și lilieci.

METODE DE PREVENIRE

Controlul animalelor și programele de vaccinare pot scădea riscul cazurilor de rabie. Este recomandată imunizarea persoanelor cu risc înalt înainte de expunere, cei ce lucrează cu câinii sau care petrec perioade lungi în părțile lumii unde rabia este răspândită. Pentru persoanele ce au fost expuse la rabie, vaccinul antirabic și uneori imunoglobulina rabică ajută la prevenirea bolii dacă se administrează tratamentul înainte de apariția simptomelor de rabie.

Dacă o persoană a fost muşcată sau expusă virusului rabic, se recomandă spălarea zonei expuse cu apă și săpun timp de 15 minute, prelucrarea rănilor se face cu tinctură de iod, întrucât acestea să distrugă virusul şi să prevină transmiterea rabiei. Se pot administra o serie de vaccinuri, până la sosirea rezultatelor testelor. Vaccinarea ajută sistemul imun să combată boala în stadiile timpurii. Când se administrează vaccinurile înaintea apariţiei simptomelor clinice, ele previn de obicei dezvoltarea infecţiei şi cresc şansele de recuperare. Dacă apar simptomele bolii, vaccinurile nu mai sunt eficiente şi persoana infectată decedează.

În 1885 Pasteur a pus la punct un vaccin terapeutic, care dacă este administrat la scurt timp după infectare (prin mușcătura animalului), este 100% eficace. Procedura este gratuită, şi constă într-o injecție intramusculară. Se administrează un mililitru de vaccin în 3-5 doze, la intervale de 14 zile.

DATE STATISTICE

Cel mai mare risc de îmbolnăvire îl au copiii cu vârsta mai mică de 15 ani. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (2017), din cauza rabiei, anual în lume mor mai mult de 56 000 de persoane.

În colaborare cu organizațiile internaționale, aceasta își propune ca până în anul 2030 cifra deceselor din cauza rabiei umane să fie redusă la zero. Anual, în Republica Moldova, sunt înregistrate aproximativ 5000 de persoane agresate de diverse categorii de animale. În anii 2017 și 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 128 de cazuri de rabie, din care peste 20% la vulpi.

Rabia

În primele luni ale anului curent, a fost depistată rabia la 23 de animale în 13 teritorii administrative. În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni. În 2019, un deces de rabie a fost confirmat la un băiat de 11 ani din Stăuceni, mun. Chişinău.

STABILIREA DIAGNOSTICULUI

Diagnosticul rabiei la oameni poate include:

  • testul direct cu anticorpi fluorescenţi. Este un test uzual, rapid, foarte exact, care detectează proteinele ce alcătuiesc virusul rabic. Testul se face prin prelevarea ţesutului din zona infectata.
  • testul de polimerizare în lant. Acest test detecteaza materialul genetic (ADN) al proteinelor din virusul rabic, si poate fi făcut din salivă, lichid cefalorahidian sau oricare alt ţesut.

SFATURI UTILE

ŢINE-ŢI MINTE,

  • evitarea contactului sau a tentativelor de a îmblânzi animale sălbatice ca vulpi, sconcsi, ratoni sau câini;
  • copii trebuie instruiţi să evite contactul cu aceste animale;
  • când o persoană este mușcată de un animal, rana trebuie curăţată imediat cu multă apă şi săpun, se prelucrează rănile cu tinctură de iod, pentru a reduce riscul unei infectii;
  • prezentarea imediată la medic este obligatorie;
  • pentru a preveni decesul prin rabie, persoanele infectate trebuie tratate înainte de aparitia vreunui simptom clinic;
  • profilaxia rabiei începe la etapa mușcăturii. Dacă trece perioada de incubație pacientul nu mai poate fi salvat.

Rabia este o boală care poate fi 100% prevenită prin informarea şi educarea proprietarilor de animale şi vaccinarea animalelor. Datorită programelor largi de vaccinare împotriva rabiei, boala este din ce în ce mai rară în ţările dezvoltate, fiind însă mult mai răspândită în statele în curs de dezvoltare. Cu regret, această stare de lucru poate fi întîlnită și în localitățile țării noastre.

P.S. Anual la 28 septembrie, se marchează Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării), având ca scop de a sensibiliza populaţia despre riscul de îmbolnăvire şi de a informa asupra modului de prevenire şi a modalităţilor prin care cetăţenii şi autorităţiile responsabile pot determina eliminarea principalelor surse de rabie la nivel naţional şi global.

Dr. Diana Coropceanu, medic neurolog-pediatru

Cabinet Medical ”DOCTOR COROPCEANU”

Articole de Mariana Luța