doctorcoropceanu@gmail.com
Noi vă informăm ca Voi să decideți!

În Republica Moldova vaccinarea este obligatorie. Cu toate acestea, în ultimii ani, societatea s-a divizat în două mari tabere: pro sau contra-vaccinare. Uneori, te poți arunca în una dintre aceste tabere fără a cunoaște în detaliu subiectul. De aceia, am considerat necesar să vă aducem această informație lăsându-vă ulterior să luați de sinestătător decizia corectă.

Ce prezintă vaccinurile?

Vacinurile sunt preparate biologice active, care conțin agenți cauzali ai infecțiilor (sau fragmentele lor) prelucrate astfel, încît să nu mai poată provoca boala, dar să fie în stare să genereze o protecție (imunitate) a organismului uman împotriva maladiei date.

Care sunt rezultatele vaccinării?

Vaccinarea este practicată în toate țările lumii în cadrul realizării Programului Extins de Imunizări. Numai datorită vaccinărilor în anul 1978 pe globul pămîntesc a fost lichidată variola. Următoarele infecții în lista de lichidare sunt poliomielita și rujeola. Vaccinarea sistematică a copiilor în Moldova a redus la cazuri unice difteria, tetanosul, hepatita virală B, a contribuit la prevenirea cazurilor grave de tuberculoză la copii, la diminuarea importantă a morbidității prin tusă convulsivă, rujeolă, oreion, prevenind mii de cazuri de complicații grave, de invaliditate și deces.

Grație imunizării în prezent Republica Moldova este liberă de poliomielită.

De ce e necesar să fie vaccinat fiecare copil?

Copilul nu moștenește de la mamă imunitatea împotriva bolilor infecțioase. Mai devreme sau mai tîrziu copilul ne vaccinat se va îmbolnăvi de boli infecțioase, care prezintă un risc pentru viața și sănătatea lui. Unele din aceste boli pot fi sigur prevenite prin vaccinare. Vaccinarea nu poate fi înlocuită prin vitamine, călire, alte mijloace de întărire generală a sănătății.

Ce reprezintă calendarul vaccinilor?

Calendarul vaccinurilor reprezină o schemă de administrare a fiecărui vaccin în dependență de vârsta la care copilul sau adultul necesită protecție. Copiii de vârsta fragedă suportă mai greu bolile infecțioase și necesită de a fi protejați prin vaccinare cît mai curînd posibil. Numărul de doze și vârsta administrării vaccinurilor este stabilit în așa mod, ca să mențină permanent la un nivel adevcant protecția organismului. În cazul cînd nu sunt urmate toate dozele, imunitatea slăbește cu timpul și nu mai aveți o protecție garantată.

vaccinare

Poate primi copilul mai multe vaccinuri concomitent?

Este dovedit, că administrarea a mai multor vaccinuri concomitent este absolut inofensivă pentru copil și produce o protecție sigură împotriva maladiilor infecțioase respective. Plus la aceasta, este redus numărul injecțiilor la copil și numărul vizitelor în instituția medicală.

Există careva contraindicații la vaccinare?

Da, există, dar numărul lor este foarte limitat. Contraindicații sunt diferite pentru diferite vaccinuri. Decizia de a nu efectua o anumită vaccinare poate fi luată numai de către medic. Regula generală este următoarea:

„Dacă un copil e destul de sănătos ca să plece acasă din instituția medicală, atunci el trebuie să plece acasă vaccinat”

Se poate sau nu de vaccinat copiii care suferă de diferite boli?

Vaccinările nu se fac în stările acute de boală. Copiii care suferă de diferite boli cronice fac bolile infecțioase în forme grave, cu riscuri mari pentru sănătate și viață. Acești copii necesită în primul rînd de a fi protejați prin vaccinare. Întodeauna vaccinarea implică riscuri mult mai mici decît boala. Medicii de familie pot propune scheme individuale și metode sigure de pregătire către vaccinare.

Pot apărea careva reacții nedorite în urma vaccinării?

Vaccinarea poate fi comparată cu trecerea copilului printr-o formă ușoară de boală. Experiența mondială a dovedit că copilul suportă mult mai ușor administrarea vaccinului, chiar însoțită de unele reacții postvaccinale, comparativ cu boala infecțioasă. Reacțiile postvaccinale posibile sunt diferite pentru diferite vaccinuri. Din reacțiile obișnuite fac parte febra moderată, inflamația ușoară în locul inoculării vaccinului; copilul poate deveni capricios.

S-ar putea îmbolnăvi copilul vaccinat?

În cazuri rare – da. Vaccinarea protejează de îmbolnăvire 95-98 la sută din cei vaccinați. Totuși, boala apărută la o persoană vaccinată decurge, ca regulă, sub frormă ușoară.

12 BOLI INFECȚIOASE CARE POT FI PREVENITE PRIN VACCINARE

 • Tuberculoza – o infecție cu răspîndire largă, afectează în deosebi organele respiratorii, se transmite pe calea aerului, se supune greu tratamentului (luni/ani), frecvent duce la invaliditate și deces.
 • Hepatita virală B – are o răspândire largă în Moldova, afectează ficatul, provoacă „gălbenări”. Se transmite prin sînge de la mamă la copil (în timpul nașterii), de la persoana infectată la cea receptivă prin instrumentele medicale, cosmetologice, obiectelor de uz habitual impurificate cu resturi de sânge. Poate evolua în hepatită cronică, ciroză sau cancer al ficatului.
 • Poliomielita – provoacă paralizii grave a membrelor inferioare și superioare care puțin se supun tratamentului și duc la invaliditate pe viață, iar paralizia musculaturii respiratorii duce la deces.
 • Tetanosul – o infecție cu risc înalt datorită prezenței permanente a microbului tetanosului în sol, care poate pătrunde în organism în caz de leziuni sau traume. Tratamentul este puțin eficient, mai mult de jumătate din bolnavi decedează.
 • Difteria – se transmite de la bolnav sau purtător pe calea aerului, afectează mai frecvent căile respiratorii sub formă de angină specifică, urmată de afectări grave ale inimii și sistemului nervos. Tratamentul corect poate salva viața doar la 9 din 10 bolnavi.
 • Tusea convulsivă (tusea măgărească) – se transmite de la bolnav pe calea aerului, manifestîndu-se prin tusă puternică de lungă durată. Deseori se complică cu pneumonii grave și afecțiuni ale sistemului nervos. Se tratează cu greu, iar la copii de vîrstă fragedă poate surveni decesul.
 • Rujeola (pojarul) – o infecție extrem de contagioasă (molipsitoare) care se transmite de la bolnav pe calea aerului. Se manifestă prin febră înaltă, exantem (pete roșii pe piele), afectarea căilor respiratorii, ochilor. Se poate complica cu pneumonii grave, afecțiuni ale cordului și sistemului nervos. Chiar și la aplicarea unui tratament adecvat decedează 1 din 1000 bolnavi, iar lipsa lui 1 din 100 bolnavi.
 • Oreionul (în popor – brânca) – se transmite de la bolnav pe calea aerului, afectează glandele salivare (inflamarea lor dă feței și gîtului aspect specific de la care se trage denumirea bolii în popor), pancreasul, testiculele la băieți (orhita) și ovarele la fete (ooforită) cu riscul dezvoltării sterilității. Provoacă adesea afecțiuni ale sistemului nervos (meningită aseptică etc.).
 • Rubeola – se transmite de la bolnav pe calea aerului sau de la mamă la făt. Prezintă un risc înalt prin afectarea intrauterină cu deces a fătului și avort spontan, sau dezvoltarea anomaliilor înnăscute la făt (defecte ale inimii, văzului, auzului).
 • Infecții cu Haemophilus influența tip b (Hib) – se transmite de la bolnav sau purtător pe calea aerului. Provoacă miningite purulente și pneumonii grave care sunt dificil de tratat și deseori duc la deces sau invaliditate pe viață, precum și otite, sinuzite.
 • Infecția cu rotavirus – se transmite pe cale fecal-orală, prin contact cu mîinile, obiectele sau suprafețele contaminate cu eliminări intestinale ale bolnavului. Atacă intestinul provocînd diarei acute puternice și vome la sugari și copii mici. Forme severe în lipsa tratamentului pot evalua fatal.
 • Infecția cu pneumococi - se transmite de la purtător sau bolnav pe cale aeriană. Se manifestă prin forme invazive (pneumonii, meningite, septicemii) grave mai frecvent la copii mici și vîrstnici, precum și prin otită medie, sinuzite și epiglotite. Formele invazive se tratează cu greu și deseori duc la invaliditate și deces.

Cum să asigurați vaccinarea corectă a copilului?

Copilul trebuie să fie permanent la evidența medicului de familie pentru a-i programa și efectua la timp vaccinările. În cazul schimbării locului de domiciliu adresați-vă la instituția medicală de la locul nou de trai.

Înainte de vaccinare:

 • În cazul în care copilul este sănătos, nu este necesară o pregătire specială pentru vaccinare. Unica acțiune strict necesară este examinarea lui de către medicul de familie inainte de administrarea vaccinului.
 • Cu cât mai puțin este încărcat sistemul digestiv, cu atît mai ușor copilul suportă vaccinarea. Cu o zi inainte de vaccinare nu introduceți produse noi în alimentația copilului, nu supraalimentați copilul înainte de vaccinare.
 • Nu încotoșmănați copilul cu haine excesive înainte de a merge la vaccinare și nu-l limitați în lichide.
 • Cu 3-4 zile înainte de vaccinare limitați maximal contactele copilului cu alte persoane, ca să nu fie infectat, de exemplu cu virusuri ce provoacă infecții respiratorii acute.
 • În instituția medicală limitați maximal contactul copilului cu alte persoane.

După vaccinare:

 • Întrebați medicul cînd trebuie să vă prezentați la vaccinarea următoare.
 • Fiți cu copilul în apropierea cabinetului unde s-a administrat vaccinul timp de 30 minute după vaccinare și nu plecați fără permisiunea lucrătorului medical.
 • Nu prelucrați locul adminstrării vaccinului fără consultarea medicului, mai ales după vaccinarea BCG.
 • Hrăniți copilul un pic mai puțin, comparativ cu rația obișnuită în ziua vaccinării și ziua următoare.
 • Dați copilului mai multe lichide – apă, compot, diferite ceaiuri pentru copii.
 • Asigurați copilului aer curat, umed, răcoros în încăpere și plimbări la aer liber.
 • Limitați maximal contactele copilului cu alte persoane, ca să fie evitată infectarea lui în timpul cînd se produce imunitatea postvaccinală.
 • În cazul în care la copil apare febra sau alte dereglări ale sănătății, adresați-vă după asistență medicală.

tabela vaccinarilor

Pentru a evita toate aceste greșeli în administrarea medicamentelor, este nevoie de a citi cu atenție toate prospectele medicale cît și vizita periodică la medicul specialist.

Eugenia ȘEREPER, Master în Tehnologia produselor cosmetice și medicinale

Cabinet Medical ”DOCTOR COROPCEANU”

Articole de Diana Coropceanu