doctorcoropceanu@gmail.com

În ce condiții un copil poate fi vaccinat și când imunizarea este interzisă?

Sunt întrebări firești pe care și le adresează orice părinte care are acasă bebeluș pentru a evita reacțiile adverse și situațiile nefericite.

Specialiștii susțin că atât părinții, cât și medicul care examinează copilul, trebuie să fie extrem de vigilenți înainte de administrarea vaccinurilor. E bine ca aceștia să respecte câteva reguli elementare.

Reguli înainte de vaccinarea copilului

„În dimineața vaccinării, atunci când copilul se trezește, părinții trebuie să atragă o atenție sporită la dispoziția și comportamentul lui. Să vadă dacă este somnoros, are sau nu moleșeală, apatie, emană agresivitate. Sunt semne că ceva nu este în regulă. Totodată, ar fi bine ca părinții, să evite, pe cât este posibil, transportul public, fie că merg la vaccin sau se întorc acasă după imunizare”, susține neurologul-pediatru, Diana Coropceanu.

Rolul medicilor de familie este unul foarte important în procesul de imunizare, adaugă Diana Coropceanu. Anume ei, sunt cei care decid dacă micuții au sau nu voie să fie vaccinați.

„Copilul trebuie examinat minuțios de către medicul de familie. El este cel care dă permisiunea pentru vaccinare. Este interzis ca vaccinarea să aibă loc în altă zi decât cea în care medicul a examinat copilul. Asistenta medicală poate să-i recomande mamei ca timp de jumătate de oră după vaccinare să stea prin preajmă ca să fie monitorizat copilul după imunizare. Atunci când copilul este perfect sănătos, nu are cum să dea o reacție adversă la imunizare. Ceea ce se poate întâmpla, este să aibă durere în zona în care se inoculează vaccinul. Tot în acea zonă poate să apară roșeață sau temperatura corpului să se ridice până la 38,5 grade”, mai spune pediatrul Diana Coropceanu.

Totodată, unii copii nu pot fi vaccinați fără a avea o pregătire specială. Este vorba de micuții care au diverse tulburări neurologice, cu alergii sau dermatite. În cazul lor se iau diverse preparate medicamentoase care previn posibile reacții adverse. Medicii susțin că nu este nevoie de o astfel de pregătire în cazul copiilor sănătoși.

Imunizarea presupune și anumite contraindicații, iar dacă acestea nu sunt respectate, atunci consecințele pot fi din cele mai neplăcute.

Spre exemplu vaccinarea unui copil cu febră, oricât de mică ar fi ea, îi poate provoca acestuia o criză convulsivă febrilă.

...

Tot articolul puteti vedea pe e-sanatate.md

Articole de Diana Coropceanu

Articole de Mariana Luța