doctorcoropceanu@gmail.com
Tipuri de tulburări neurologice

Există peste 600 de boli neurologice.

Tipurile majore includ:

  • boli cauzate de anomalii genetice, cum ar fi boala Huntington și distrofia musculară;
  • probleme legate de modul în care se dezvoltă sistemul nervos, cum ar fi spina bifidă;
  • boli degenerative, în cazul în care celulele nervoase sunt deteriorate sau mor, cum ar fi boala Parkinson și boala Alzheimer;
  • boli ale vaselor de sânge care alimentează creierul, cum ar fi accidentul vascular cerebral;
  • leziuni ale măduvei spinării și creierului - convulsii cum ar fi epilepsia;
  • cancer, cum ar fi tumorile creierului;
  • infecții cum ar fi meningita.

Simptome ale problemelor neurologice:

Manifestările neurolgice sunt cauzate de sistemul nervos sau de ceea ce intervine asupra funcției normale a sistemului nervos. Sistemul nervos este format din două părți:

  • sistemul nervos central care include creierul și măduva spinării – acționează ca o stație centrală de procesare;
  • sistemul nervos periferic transmite informațiile senzoriale între mușchi, țesuturi și nervi în întregul organism către creier. Atunci când aceste conexiuni sunt perturbate apar simptome neurologice.

Simptomele neurologice își au deseori originea din sistemul nervos periferic și includ senzație de arsură, amorțeală, înțepătură, slăbiciune musculară sau paralizie și sensibilitate. Aceste simptome pot fi cauzate de un traumatism local, în cazul în care durerea este direct legată de un traumatism sau de o boală sistemică, care ar putea să afecteze întregul corp.

Durerea poate fi o expresie a unei condiții mult mai complexe: senzația de durere ar putea fi resimțită într-o parte a corpului în care n-a avut loc un prejudiciu sau nu se manifestă local o boală. Acest tip de durere este cel mai dificil de diagnosticat și tratat.

Simptomele neurologice pot fi declanșate de unul sau mai mulți nervi. Unele sindroame, cum ar fi sindromul de tunel carpian apare atunci când un nerv este comprimat și lipsit de fluxul de sânge corespunzător. Diabetul este o cauză frecventă a neuropatiilor periferice, în care nervii sunt lezați din cauza nivelurilor prea mari de zahăr.
Simptomele neurolgice pot fi caracteristice și bolilor autoimune (lupus, sindromul GullainBarre) sau a virusurilor (HIV, Epstein-Barr) sau virusul varicelo-zosterian.

Manifestările neurologice din cauza unor disfuncții ale sistemului nervos autonom (parte a sistemului nervos periferic) pot întrerupe acțiunile involuntare cum ar fi respirația, înghițirea, controlul vezicii urinare sau transpirația. Acestea pot fi însoțite de modificări ale tensiunii arteriale (amețeli, vertij, pierdere a conștiinței). Se va solicita imediat asistența medicală de urgență, dacă manifestați aceste simptome, întrucât viața dumneavoastră s-ar putea afla în pericol.

Dr. Mariana LUȚA, medic neurolog adulți

Cabinet Medical ”DOCTOR COROPCEANU”

Articole de Diana Coropceanu